"Stoimy po stronie walczących o Polskę" - koncert upamietniający Powstanie Styczniowe

Wiele o historii Rzeczypospolitej Polskiej możemy się dowiedzieć z kronik, zapisów, notatek czy opowieści. Chcemy, aby kolejne pokolenia pozyskiwały tą wiedzę, poznawały historię ojczyzny. 157 rocznica wybuchu Powstania Styczniowego była doskonałą okazją, aby młodzieży wyszkowskich szkół zaproponować alternatywną formę lekcji historii.

Zobacz wszystkie miniatury

Dzięki uprzejmości dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 4 Ewy Runo, która udostępniła lokalizację zorganizowaliśmy koncert doskonałego muzyka patriotycznego Pawła Piekarczyka. Kilka - choć zasługuje na znacznie więcej - słów o samym twórcy. Z jak wybitną jednostką mamy do czynienia niech świadczy fakt odznaczenia pana Pawła w 2017 roku przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski „za wybitne zasługi w działalności na rzecz przywracania pamięci o ofiarach zbrodni systemów totalitarnych”. Może się również pochwalić Odznaką Honorową i Medalem Pamiątkowym Kustosza Tradycji, Chwały i Sławy Oręża, jak również otrzymanym od  ministra kultury i dziedzistwa narodowego Piotra Glińskiego Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Z wykształcenia matematyk swoją drogę, swoje życie poświęca na krzewienie pamięci o polskich bohaterach, niekoniecznie tych z pierwszych stron gazet, ksiąg czy kart najpopularniejszej historii, ale wręcz przeciwnie : tym wielokrotnie zapomnianym. Posiada ogromną wiedzę co dodatkowo urozmaica jego występy. Podczas występu licznie przybyła młodzież reagowała entuzjastycznie, a po jego zakończeniu uczniowe przyszli do artysty z prośbą o podanie tytułów. To najlepiej świadczy o tym, że formuła koncertu jako upamiętnienia Powstania Styczniowego zdecydowanie się sprawdziła.

Zacząłęm niejako od końca, gdyż sam występ był punktem finalnym całej uroczystości. Ta zaczęła się od przywitania przez Ewę Runo gości : Przewodniczącego Rady Powiatu Waldemara Sobczaka, radnego gminnego Eugeniusza Zaremby, nauczycieli oraz młodzież z Zespołu Szkół nr 3 w Wyszkowie, Szkoły Podstawowej nr 5 w Wyszkowie oraz Szkoły Podsatwowej nr 4. Następnie głos zabrał Przewodniczący Rady Fundacji Wielka Polska Adam Lutkowski, który zwracając się do młodzieży powiedział: " Dziesiejszy wydarzenie nie jest po to, abyście zapamietali datę wybuchu Powstania Styczniowego, ani dogłębnie poznali jego przebieg. Tą wiedzę już posiadacie dzięki waszym nauczycielom. Dzisiaj spotykamy się z dużo ważniejszego powodu. Obecnie zwykło się mawiać, że nic nie jest czarne, albo białe. Oznacza to, że możemy do różnych spraw podchodzić pod różnym kątem. I jest to w wielu wypadakach słuszne założenie. Natomiast nie przy okazji dzisiejszego wydarzenia, które ma tylko dwa odcienie, albo raczej dwie strony i każdy z nas decyduje , po której z nich stanąć. My, upamiętniając po 157 latach walkę Powstańców pokazujemy, że stoimy po ich stronie, po jedynej słusznej stronie. Stronie walczących o Polskę".

Następnie głos zabrał niezastąpiony przy takich okazjach, człowiek o przeogromnej wiedzy historycznej dyrektor Biblioteki w Wyszkowie Mirosław Powierza. Nie tylko przybliżył rys historyczny Powstania, ale również uszczegółowił swą wypowiedź do okolic wyszkowskich. Wspomniał także bohaterów z naszego regionu poległych w walkach i zaprosił do biblioteki wyszkowskiej, gdzie wciąż można obejrzeć eksponaty z powstańczego okresu. Dziękujemy Panu Mirosławowi Powierzie za przedstawiony referat.

Chcemy ze swej strony podziękować Ewie Runo za udostępnienie szkoły do zorganizowania uroczystości, a także dyrekcjom ZS nr 3 Adamowi Mickiewiczowi or SP nr 5 Zbigniewowi Szczerbie za pozytywny odzew na nasze zaproszenie. Po reakcji młodzieży jesteśmy pewni, że obrana przez nas droga zaszczepiania w najmłodszych pokoleniach patriotyzmu ma sens i organizacja kolejnych wydarzeń wydaje się kwestią czasu.