Relacja z Konkursu Artystycznego

Zapraszamy do zapoznania się z relacją z odbytego konkursu!

Ponad 30 wykonawców ( łącznie blisko setka dzieci i młodzieży !) w 4 kategoriach wiekowych wystąpiło 5 października w WOK HUTNIK w Pierwszym Konkursie Pieśni i Piosenki Patriotycznej organizowanym przez naszą Fundację oraz wyszkowskie struktury Prawa i Sprawiedliwości. Honorowy patronat objął poseł na Sejm Marek Zagórski.

Jako organizatorzy nie spodziewaliśmy się ani takiego odzewu, ani tak wysokiego poziomu. Jak wielki problem miało Jury Konkursu może świadczyć przyznani dwóch nagród specjalnych równoważnych ze zwycięstwem w danej kategorii. Jury konkursu złożone zostało z autorytetów naszego regionu : przewodniczący Józef Bieganowski - kapelmistrz Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP w Wyszkowie, Danuta Deptuła - choreograf, opiekun artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca "Oberek", Waldemar Sobczak - przewodniczący Rady Powiatu Wyszkowskiego, ks.kan. Zdzisław Golan oraz ks. kan. Kazimierz Klepacki.

Sala WOK Hutnik pękała w szwach, wypełniona przez złaknioną patriotycznych wydarzeń wyszkowską publiczność. Uczestnicy oraz goście w trakcie przerw mogli zasmakować słodkości, które zostały dla nich przygotowane. Publiczność dodawała otuchy młodym wykonawcom, których wszyscy podziwialiśmy za odwagę, a także jakość wykonania. Najlepsi w poszczególnych kategoriach w nagrodę wyjadą na weekend do Wilna w dniach 14-16 luty.

Oto wyniki:
1. Przedszkola - oddział przedszkolny SP nr 5 w Wyszkowie - Weronika Ciskowska, Maria Oszczygieł, Ignacy Stankiewicz, Adriana Raiyati, utwór "Nasza Najpiękniejsza"
2. Klasy 1 - 3 - Kalina Jastrząb SP w Lucynowie, utwór " Biały Krzyż "; nagroda specjalna Alicja Kłos, Zofia Puławska SP nr 5 w Wyszkowie, utwór "Piosenka Małego Patrioty"
3. Klasy 4 - 8 - Amelia Andrzejewska SP nr 1 w Wyszkowie, utwór " Nie idź na wojnę", nagroda specjalna Daria Oliasz, Stella Bluszko SP nr 3 w Wyszkowie, utwór "Niepodległa, Niepokorna".
4. Szkoły średnie - Aleksandra Zawadzka ZS nr 3 w Wyszkowie, utwór " Biały Krzyż".

Należy wspomnieć o występie Chóru Sanktuarium Świętej Rodziny w Wyszkowie pod kierunkiem Tomasza Świeżaka. Wykonania profesjonalistów spotkało się z gorącym przyjęciem publiczności, a Hymn Państwowy to wykonanie jakiego dawno na Zemi Wyszkowskiej nie słyszano!

W trakcie Konkursu odbyła się zbiórka środków dla Piotrusia Masiaka. Piotruś urodził się z całkowitą utratą słuchu. Prawie rok temu przeszedł operację wszczepienia implantu ślimakowego. Jednak do normalnego rozwoju oraz nabycia pełnej zdolności prawidłowego mówienia potrzebny jest jeszcze drugi implant. Najlepszy okres na taką naukę to pierwsze 3 lata życia. Niestety, czas oczekiwania na drugą operację to ponad 3 lata czyli wiek dla dziecka najistotniejszy jeśli chodzi o naukę mowy. Udało się zebrać 1197,70 zł, także w imieniu chłopca jego rodziców oraz brata DZIĘKUJEMY wszystkim darczyńcom.

Mamy nadzieję, że za rok znowu będziemy mogli się spotkać żeby krzewić patriotyzm.

Poniżej lista pozostałych uczestników Konkursu :

1. Kategoria “Przedszkola”

Hania Gołębiewska, Magdalena Kamińska, Zuzia Śliwka, Laura Wilner z Przedszkola "Przyjaciele Kubusia" wykonały utwór pt. “Co to jest niepodległość”

Zuzanna Kowalska, Zuzanna Buraczewska z Przedszkola nr 9 wykonały utwór pt. “Cieszymy się Polsko"

Julia Skoczeń. Lena Bloch, Iga Wojcieszkiewicz, Karolina Pierzchała z Przedszkola "Kubuś I Przyjaciele" wykonały utwór pt. “Piosenka małego patrioty”

Inga Bartczak, Maja Bloch, Jakub Sadowski, Fabian Karp z Przedszkola nr 1 w Wyszkowie, wykonali utwór pt. “Przybyli ułani pod okienko”

Julia Włodkowska z Przedszkola nr 1 w Wyszkowie zaprezentowała utwór pt. “Jesteśny Polką i Polakiem”

2. Kategoria klasy I – III

Liliana Iwańska z SP w Brańszczyku wykonała utwór pt. “Niepodległa, niepokorna”

Alicja Oleksiak z SP w Leszczydole Nowiny zaprezentowała utwór pt. “Rozkwitały pąki białych róż”

Jana Jastrząb z SP w Lucynowie wykonała utwór pt. “Rota dziecięca”

Julia Prus, Liliana Maciejewska, Aleksandra Korczakowska, Joanna Mroczek z SP nr 4 w Wyszkowie wykonała utwór pt. “Rozkwitały pąki białych róż”

Kacper Stanczewski, Nikola Szafrańska, Lena Skoczeń, Wiktoria Szczesna z SP w Rybnie wykonali utwór pt. “Myślimy o Polsce”

Szymon Dziedzic, Malwina Gronkiewicz, Oliwia Ługowska, Małgorzata Roragiewicz z SP nr 1 w Wyszkowie zaprezentowali utwór pt. “O mojej ojczyźnie”

3. Kategoria klasy IV – VIII

Zuzanna Ginko z SP w Brańszczyku wykonała utwór pt. “Białe róże”

Julita Bobowska z SP w Porębie wykonała utwór pt. “Taki kraj”

Maria Czyż, Anna Wróbel, Malwina Ogrodzińska z SP nr 4 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Niepodległa, niepokorna”

Nina Grodzka, Joanna Maturska, Anna Wyrzykowska z SP nr 4 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Tu wszędzie jest moja ojczyzna”

Amelia Lewandowska, Miłosz Gajewski z SP nr 4 w Wyszkowie wykonali utwór pt. “Pałacyk Michla”

Aleksandra Beresińska, Nadia Maciejewska, Inga Prażuch, Natalia Soćko z SP nr 4 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Echo dawnej piosenki”

Lena Gałązka, Wiktoria Parys, Alicja Szczesna, Amir Zając z SP w Leszczydole-Nowiny wykonali utwór pt. “Biały krzyż”

Julia Bałdyga, Aleksandra Powierza, Przemysław Pielak, Oskar Perzyna z SP w Lucynowie wykonali utwór pt. “Idą leśni”

Alicja Głowacka, Igor Juszyński, Alicja Polak, Marcel Juszyński z SP w Rybnie wykonali utwór pt. “W listopadzie”

Ewa Głowacka z SP w Rybnie wykonałą utwór pt. “Śpiewka 1920”

Aleksandra Hilak, Wiktoria Hilak, Antonina Gołębiewska, Zofia Rogulska z SP nr 5 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Co to jest niepodległość”

Nikola Prus, Małgorzata Krysik, Kacper Przybyłowski, Weronika Bielawska z SP nr 2 w Wyszkowie wykonały utówr pt. “Piechota”

Maja Bednarska, Nina Turek, Gabrysia Najmoła, Sandra Gajc z SP nr 2 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Uwierz Polsko”

Anna Zaleska, Weronika Zaleska, Karolina Zyśk, Magdalena Zyśk z SP nr 1 w Wyszkowie wykonały utwór pt. “Dziś idę walczyć mamo”

4. Kategoria szkoła średnia

Adrianna Dobosz z I LO w Wyszkowie wykonała utwór pt. “Czerwone maki na Monte Cassino”.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii.